Osmanlı Türk Süreli Yayınları ve Gazeteleri

Bez ciltli/şömizli

Türkçe, Arapça, İngilizce
975-7473-05-7

Başlangıcından Harf Devrimine Kadar Osmanlı – Türk Süreli Yayınları ve Gazeteleri Bibliyografyası ve Toplu Kataloğu, 1828 – 1928 / A Bibliography and Union Catalogue of Ottoman – Turkish Serials and Newspapers from beginning to the Introduction of the Modern Turkish Alphabet, 1828 – 1928. Ankara, 2000. 3 Cilt (xii+654, viii+655-1200, xvi+868 s.) Takım, Bez cilt/şömizli-Özel kutusundadır. Türkçe, Arapça ve İngilizce açıklamalıdır.

Sözkonusu eser Türkiye’de kamuya açık 26 büyük ve önemli kütüphanede mevcut 2526 bibliyografik künyeden oluşan süreli yayınların mümkün olabildiğince eksiksiz bibliyografik kimlikleriyle, bulundukları kütüphaneleri, sayılarını ve yıllarını gösteren çok önemli bir toplu katalogdur.

Yayımlandıkları diller itibariyle ise Arap harfleri ile Türkçe, Arapça, Farsça, Urduca ve bunlarla birlikte İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça, Rumca, İtalyanca, Bulgarca ve Arnavutça’dan Gürcüce’ye kadar 29 dil ve lehçede, 41 ülkede ve 186 yerde (68’i Türkiye’dedir); Türkiye dısında 499, İstanbul dısında kalan ve bugünkü Türkiye topraklarında 591 ve sadece İstanbul’da 1436 künyede yayımlanmıs oldukları görülmektedir.

Hasan Duman, kamu üst düzey yöneticisi, kütüphaneci, enformasyon bilimci, araştırmacı-yazar. 1946 yılında Antalya’da doğdu. A.Ü.D.T.C.Fakültesi/Ankara Yüksek Öğretmen Okulu Kütüphanecilik Bölümü mezunu (1968). Üniversitede Kütüphanecilik bilimi dışında Tarih, Osmanlıca, İngilizce, Farsça ve Pedagoji okudu.

Yurtiçi ve yurtdışında; Ankara Hıfzıssıhha Okulu ve Hacettepe Üniversitesi, Adıyaman, İçel (Mersin) İl Halk ve Bağdat Büyükelçiliği Türk Merkezi ve İstanbul Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde önemli görevlerde bulundu. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü (1986-90), Bakanlık Müşavirliği, Kahire Büyükelçiliği Kültür Müşavirliği, Telif Hakları, Halk Kültürleri ve Yayımlar Dairesi Başkanlığı görevlerinde bulundu. 1998 yılında emekli oldu. Bir süre Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde dersler verdi. Halen Kurucusu ve Başkanı olduğu Enformasyon ve Dokümantasyon Hizmetleri Vakfı’nda çalışmalarını sürdürmektedir.

Yazar hakkında daha ayrıntılı bilgiye bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

Related Products